Mòbils a l’aula amb maquines virtuals

Recopilació de la presentació que és farà en dijous dia 22/03/20212 a les 18:00 en el marc d’AulaTac

Son molts els docents interessats en incorporar els smartsphones i les tablets a les seves aules com  a vehicle per fer un aprenentatge més significatiu d’acord amb el futur que espera als nostres alumnes. Donat que aquests recursos no estan encara presents a la majoria de llars, hem de plantejar-nos estratègies que ens facilitin poder treballar i aprendre amb aquest tipus d’eines.  Aquí teniu una recopilació de 4 tipus de simuladors que ens facilitin poder treballar amb un entorn Android sense necessitat de tenir una maquina real amb aquest sistema operatiu.

Aquí teniu 4 propostes per tenir Android a l’aula, sense tenir que fer cap adquisició de nous dispositius.

Emulador 1.- Emulador portable d’Android . ( Accedir a la web )

El mateixos desenvolupadors del Sistema Operatiu Android, han posat a l’abast dels usuaris una versió de l’emulador portable d’Android (cliqueu aquí per descarregar). Tot i que existeixen versions més actualitzades que ocupen molt més espai i que no tenen tanta flexibilitat ja que estan implementades amb el paquet SDK de l’Android, per iniciar-se aquest és un emulador molt senzill. Que a més ens permet configurar la “carcassa” i així fer que cada alumne/a tingui el seu mòbil una mica  personalitzat.( Descarregar diferents skins).

Modificant les mides podem tenir un terminal format smartphone o tablet:


Emulador 2.- Paquet portable del SDK d’Android (Accedir a la web). Per descarregar el paquet cliqueu aquí.

El paquet SDK a més de ser multi-plataforma ( hi han versions per a Linux i Mac) , ens ofereix la possibilitat d’integrar l’emulador dins de diverses plataformes de programació com és el cas d’Eclipse, de manera que ens facilita la realització de programes.

Trobareu més informació de l’instal.lació en aquest post del mateix estoig digital

Fa servir el mateix nucli que l’anterior emulador però ens facilita una millor configuració segons les nostres necessitats.  Podem també fer servir diferents “carcasses” que ens podem descarregar per la xarxa( Cliqueu aqui per accedir a la BD de carcasses(skins))  . Aquí tenim l’exemple amb el Samsung Galaxy.

Emulador 3.- Maquina virtual (VirtualBox)  amb Android Instal.lat ( Sol.lució multi-plataforma)

Les maquines virtuals son uns recursos que des de fa anys es venen utilitzant cada vegada amb més extensió per les seves interessants prestacions per l’aprenentatge. En aquest cas és com tenir un ordinador amb Android dins del nostre ordinador habitual.

Seguint amb les propostes portables i gratuïtes, en primer lloc instal.larem la maquina virtual VirtualBox podeu descarregar el paquet des de la web o clicant aquí.

Una vegada tinguem el Virtualbox en el nostre ordinador o USB , necessitarem disposar de la ISO del Sistema Operatiu Android (aconsellable la versió android-x86-2.2-generic.iso
) podem descarregar accedint a la web o clicant aquí (82.4 Mb)

El següent pas serà arrencar la maquina virtual amb la ISO de l’Android i fer-ne la instal.lació en un disc dur virtual ( VDI) que podrem transferir als nostres alumnes. Trobareu més informació en els següents tutorials:

Emulador 4.- Arrancar ordinador amb USB amb Android. Aquesta opció pot resultar atractiva per grups de l’1×1 amb notebooks per a cada alumne, de manera que podem convertir el notebook en una especie de tablet android.

Per aconseguir aquesta opció ens cal :

  1. Descarregar la ISO amb el SO Android. Podem anar a la pagina de descarregues d’Android del mateix Google ,  i escollir una distribució que s’ajusti al nostre tipus d’ordinador, per exemple android-x86-3.2-RC2-asus_laptop.iso
  2. Descarregarem una aplicació que ens instal.li una ISO en un USB . farem servir UnetBootin, (podeu descarregar clicant aquí)
  3. Instal.larem l’Android en el USB. Aquí teniu la captura de pantalla de les opcions a escollir:

Aquí podem veure el nostre notebook funcionant com a tablet Android.

Recursos :

Share Button